√ќЋќ¬Ќј Ќќ¬»Ќ» ≤—“ќ–≤я ƒ ‘¬ јЅ≤“”–≤™Ќ“јћ  ќЌ“ј “»
√оловна
Ќовини
≤стор≥¤ ƒ ‘¬
—пец≥ал≥зац≥њ
јб≥тур≥Їнтам
Ѕ≥бл≥отека коледжу
”сп≥хи студент≥в
 онференц≥њ
‘отограф≥њ
¬≥део
 онтакти
Ќаписати листа

ƒн≥продзержинський коледж ф≥зичного вихованн¤

 
≈кспрес-≥нформац≥¤
     —лужба з питань нагл¤дово-проф≥лактичноњ д≥¤льност≥ —ƒѕ„-8 Ѕагл≥йського району м. ƒн≥продзержинськ застер≥гаЇ !!!

√риби - це дарунок л≥су, але водночас вони Ї небезпечним продуктом харчуванн¤, ¤кий може привести до отруЇнн¤, а ≥нод≥ й смерт≥. ќтруЇнн¤ орган≥зму викликають токсини, алкалоњди та сполученн¤ важких метал≥в, ¤к≥ м≥ст¤тьс¤ в грибах. ѕрикро, що багато людей висновки робить лише на основ≥ свого г≥ркого досв≥ду.

ќсновн≥ причини отруЇнь: -вживанн¤ отруйних гриб≥в;
-неправильне приготуванн¤ умовно њст≥вних гриб≥в;
-вживанн¤ старих або з≥псованих њст≥вних гриб≥в;
-вживанн¤ гриб≥в, що мають дв≥йник≥в або зм≥нилис¤ внасл≥док мутац≥њ (нав≥ть б≥л≥ гриби ≥ п≥дберезники мають своњх небезпечних дв≥йник≥в).


—имптоми отруЇнн¤: . нудота, блювота, б≥ль у живот≥, посилене потовид≥ленн¤, зниженн¤ артер≥ального тиску, судоми, мимов≥льне сечовид≥ленн¤, проноси, розвиток симптом≥в серцево-судинноњ недостатност≥.
ўоб запоб≥гти отруЇнн¤ грибами, ми рекомендуЇмо ¬ам заходи та правила, ¤к≥ необх≥дн≥ дл¤ виконанн¤ кожн≥й людин≥, дотримуйтесь њх. «астер≥гаЇмо!
 упуйте гриби т≥льки у в≥дведених дл¤ њх продажу м≥сц¤х (магазинах, теплиц¤х, спец≥ал≥зованих к≥осках), особливо уникайте стих≥йних ринк≥в. «бирайте ≥ купуйте т≥льки гриби, про ¤к≥ вам в≥домо, що вони њст≥вн≥.

Ќе збирайте гриби: ¤кщо не впевнен≥, що знаЇте њх - ¤кими б апетитними вони не здавалис¤; поблизу транспортних маг≥стралей, на промислових пустир¤х, колишн≥х см≥тниках, в х≥м≥чно та рад≥ац≥йно небезпечних зонах;
нев≥дом≥, особливо з цил≥ндричною н≥жкою, у основ≥ ¤коњ Ї потовщенн¤ "бульба", оточене оболонкою; з ушкодженою н≥жкою, старих, вТ¤лих, червивих або ослизлих;
н≥коли не збирайте пластинчат≥ гриби, отруйн≥ гриби маскуютьс¤ п≥д них;
"шамп≥ньйони" та "печериц≥", у ¤ких пластинки нижньоњ поверхн≥ капелюшка гриба б≥лого кольору.
Ќе пор≥внюйте з≥бран≥ чи придбан≥ гриби ≥з зображенн¤ми в р≥зних дов≥дниках, - вони не завжди в≥дпов≥дають д≥йсност≥.
Ќе куштуйте сир≥ гриби на смак.
ўе раз перев≥рте вдома гриби, особливо т≥, ¤к≥ збирали д≥ти. ”с≥ сумн≥вн≥ -викидайте. Ќижню частину н≥жки гриба, що забруднена грунтом - викидайте.
√риби промийте, у маслюк≥в та мокрух зн≥м≥ть з капелюшка слизьку пл≥вку. √риби п≥дл¤гають кул≥нарн≥й обробц≥ в день збору, ≥накше в них утворюЇтьс¤ трупна отрута. ѕри обробц≥ кипТ¤т≥ть гриби 7-10 хвилин у вод≥, п≥сл¤ чого в≥двар злийте. Ћише тод≥ гриби можна варити або смажити.
ќбовТ¤зково вимоч≥ть або в≥двар≥ть умовно њст≥вн≥ гриби, ¤к≥ використовують дл¤ сол≥нн¤, - грузд≥, вовн¤нки та ≥нш≥, котр≥ м≥ст¤ть молочний с≥к, тим самим позбудетесь г≥рких речовин, ¤к≥ уражають слизову оболонку шлунку.
Ќе пригощайте н≥ в ¤кому раз≥ грибами д≥тей, л≥тн≥х людей та ваг≥тних ж≥нок.
√риби (зеленушка, син¤к-дубовик, та де¤к≥ ≥нш≥) м≥ст¤ть отруйн≥ речовини, ¤к≥ у шлунку не розчин¤ютьс¤. ” взаЇмод≥њ ≥з алкоголем отрута розчин¤Їтьс¤ та викликаЇ бурхливе отруЇнн¤.
«начна к≥льк≥сть гриб≥в, ¤к≥ дос≥ вважались њст≥вними, м≥ст¤ть м≥кродози отруйних речовин. якщо вживати њх дек≥лька дн≥в п≥др¤д - також може статись отруЇнн¤. —уворо дотримуйтес¤ правил консервуванн¤ гриб≥в. Ќеправильно приготовлен≥ консервован≥ гриби можуть викликати дуже важке захворюванн¤ - ботул≥зм. √риби, ¤к≥ довго збер≥галис¤, обовТ¤зково прокипТ¤т≥ть 10-15 хвилин.

”¬ј√ј! Ќ≥ в ¤кому раз≥ не дов≥р¤йте таким помилковим тлумаченн¤м: "”с≥ њст≥вн≥ гриби мають приЇмний смак".
"ќтруйн≥ гриби мають неприЇмний запах, а њст≥вн≥ -приЇмний".
"”с≥ гриби в молодому в≥ц≥ њст≥вн≥".
"Ћичинки комах, черви й равлики не ч≥пають отруйних гриб≥в".
"ќпущена у в≥двар гриб≥в ср≥бна ложка або ср≥бна монета чорн≥Ї, ¤кщо в каструл≥ Ї отруйн≥ гриби".
"÷ибул¤ або часник стають бурими, ¤кщо варити њх разом з грибами, серед ¤ких Ї отруйн≥".
"ќтрута з гриб≥в видал¤Їтьс¤ п≥сл¤ кипТС¤т≥нн¤ прот¤гом к≥лькох годин".
"—ушка, засолюванн¤, маринуванн¤, теплова кул≥нарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

ѕервинн≥ ознаки отруЇнн¤ (нудота, блювота, б≥ль у живот≥, пронос) - зТ¤вл¤ютьс¤ через 1-4 години п≥сл¤ вживанн¤ гриб≥в, в залежност≥ в≥д виду гриба, в≥ку та стану здоровТ¤ потерп≥лого, к≥лькост≥ зТњдених гриб≥в.
Ѕ≥ль та нападки нудоти повторюютьс¤ дек≥лька раз≥в через 6-48 годин, а смерть настаЇ через 5-10 дн≥в п≥сл¤ отруЇнн¤.
ѕерша допомога при отруЇнн≥ грибами. ¬икличте "Ўвидку медичну допомогу".
ќдночасно, не оч≥куючи њњ прибутт¤, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 скл¤нок кипТ¤ченоњ води або бл≥до-рожевого розчину марганц≥вки; нажм≥ть пальц¤ми на кор≥нь ¤зика, щоб викликати блювоту; прийм≥ть активоване вуг≥лл¤ (4-5 п≥гулок), коли промивн≥ води стануть чистими.
ѕ≥сл¤ наданн¤ первинноњ допомоги: дайте випити потерп≥лому м≥цний чай, каву, або злегка п≥дсолену воду, в≥днов≥ть тим самим водно-сольовий баланс; поклад≥ть на жив≥т ≥ до н≥г потерп≥лого гр≥лки дл¤ полегшенн¤ його стану.
«Т¤суйте, хто вживав разом ≥з постраждалим гриби, провед≥ть проф≥лактичн≥ заходи.

«аборон¤Їтьс¤:
¬живати будь-¤к≥ л≥ки та њжу, а надто ж алкогольн≥ напоњ, молоко, - це може прискорити всмоктуванн¤ токсин≥в гриб≥в у кишк≥внику. «айматис¤ будь-¤кими ≥ншими видами самол≥куванн¤.

   
  Ќазад на стор≥нку новин
Copyright 2008, ƒ ‘¬.
”с≥ права захищен≥.
Сайт создан в системе uCoz